14 Aralık 2011 Çarşamba
Kapuska Düdüklü Tencerede
Malzemeler:
Küçük boy beyaz lahana
2 kuru soğan
2 domates veya domates suyu veya 1 kaşık salça
1 çay bardağı pirinç
2 kesme şeker
tuz
Yapılışı:
Lahanayı ayıklanıp doğrayalım, iyice yıkayalım. Düdüklü tencereye yağ dökelim ocağı açalım. Soğanları küp küp doğrayıp tencereye alıp kavuralım. Domatesi ilave edip biraz daha kavurduktan sonra yıkanmış, süzülmüş lahanayı tencereye ilave edelim. Üzerine tuzunu gezdirerek dökelim, şekerini katalım. Lahananın hacmi inene kadar kavurmaya devam edelim. Rahat karıştırılır duruma geldikten sonra yıkanmış pirinci ve üzerini geçmeyecek şekilde sıcak suyunu ilave edelim karıştıralım. Düdüklünün kapağını kapatarak üzerindeki kulakçığı kaldıralım. Yüksek ateşte fıslama sesi duyuncaya kadar bekleyelim ve kapaktaki kulakçığı indirerek kısık ateşte 20 dakika pişirelim. Afiyet olsun.....
Kıymalı Makarna
Malzemeler:
300 gr. kıyma
1 Paket makarna
3 domates veya domates suyu
tereyağ veya sıvıyağ
tuz
Yapılışı:
Tencereye yağı alıp kıymayı kavuralım. Domatesi rendeleyip kıymaya ekleyip kavurmaya devam edelim. Suyunu ve tuzunu koyup kaynamaya başlayınca makarnayı ilave edelim. Makarnaların yapışmasını engellemek için karıştıralım ve üzerine tereyağ ilave edelim, biraz altını kısıp kapağını kapatalım. Arada bir karıştırarak suyunu kontrol edelim. Eğer suyu az gelmiş ise soğuk su ilave ederek pişirmeye devam edelim. Yaklaşık 15-20 dakika arası pişirelim. Makarna suyunu tam çekmeden hafif sulu bırakın altını kapatın. Afiyet olsun..
13 Aralık 2011 Salı
Krep (Kahvaltılık)
Evde ekmek yoksa, fırına gitmek zor geliyorsa işte o zaman kurtarıcım krep oluyor. Fazla yumurtalı sevmiyorum çünkü piştikten sonra yumurta kokusu oluyor yiyemiyorum. Krep tariflerini değiştirip deneye deneye kendime göre uyarladım. Üzerinede acıka sürdüm yanına çay ohhhhhhhh.......
Malzemeler:
1 yumurta
1 bardak süt
1 bardak su
4 kaşık tepeleme un
1 tatlı kaşığı şeker
karabiber
tuz
sıvıyağ
çay kaşığının ucuyla karbonat veya kabartma tozu
Yapılışı:
Geniş bir kabın içinde yumurta, şeker, tuz, karabiber çırpma teliyle iyice çırpılır. Süt ve su katılıp karıştırılır. Ardından kabartma tozu, un yavaş yavaş ilave edilip topaklanmadan akışkan hamur kıvamına getirelim. Krep tavasına bir çay kaşığı sıvı yağ koyup ocağa alalım. Tavayı sağa sola eğerek yağı dağıtalım. Bir kepçe krep hamurundan alıp tavaya dökelim ve dökülen hamuru dağıtmak için tekrar tavayı sağa sola çevirerek hamuru yayıp pişirelim. Düz bir tahta kaşık yardımıyla arka tarafını çevirip pişirdikten sonra servis tabağına alalım. Kalan krep hamurunu da bitirene kadar pişirme işlemine devam edelim.
Not: Hamurdan 6 tane krep çıkıyor.
19 Kasım 2011 Cumartesi
Yumurtalı Ekmek (Kahvaltılık)
Kızımın her sabah kahvaltıda istediği tek şey "Anne bana yumurtalı ekmek yaaaap, lütfennnn" çok seviyor benim kuzum...
Malzemeler:
- 2 yumurta
- 3-4 dilim bayat ekmek
- karabiber
- tuz
- tereyağ
- sıvı yağ (Tereyağın yanmaması için)
Yapılışı:
Yumurtaları yayvan bir kaba kıralım. Üzerine karabiber, tuz eklenip iyice çırpalım. Tavaya az sıvı yağ ve tereyağı alıp ocağa koyalım. Ekmekleri arkalı önlü yumurtaya bandırıp, tavada iki tarafı iyice kızarana kadar pişirelim.
Sütlü Aya Tatlısı
Resimlerini güzel çekemesem de, böyle pratik meyve tatlısını internette arasanız bulamazsınız. Çünkü ben aradım bulamadım (olleeyyyyyy) ilk ben yayınlayacağım.....
Malzemeler:
1 kilo ayva (İstenilen miktarda olabilir)
1 çay bardağı şeker
1 bardak süt
Yapılışı:
Ayvaların kabuğu soyulduktan sonra ay şeklinde kalınca doğrayın. Uygun bir tencereye ayvalar alınıp üzeri geçecek kadar su koyulup bir taşım kaynatıldıktan sonra süzülür(ayvanın burukluğunu almak için). Tencereye tekrar su koyulup ayvalar yumuşayana kadar pişirilir. Eğer su oranı çok fazlaysa bir miktar dökülebilir ve ardından şekeri ilave edip 5 dakika daha kaynatıp ocaktan alalım. Şeker oranı isteğe göre arttırılabilir. Servis kabına alıp soğuduktan sonra sütünü üzerine döküp soğuk servis yapalım....
14 Kasım 2011 Pazartesi
Pizza
Evde yapılan pizza marka pizzalardan daha lezzetli oluyor bence. En güzeli içine kullanılan malzemeleri kendimiz görerek bilerek koyuyoruz.
Malzemeler:
Sos için:
Üzerine:
Eğer yaş maya ile yapılacak ise, hamur kabına unu koyup havuz yapalım. Ortasına şeker ve mayayı koyup ılık suyu yavaş yavaş ilave ederek elimizle eritelim.
Maya işlemini hallettikten sonra sırayla tuzunu, yağını koyup güzel bir hamur haline getirelim. Hamuru yuvarlak tepsiye elimizle bastırarak yayalım. Üzerine salça sosu sürüp kaşar rendesi serpelim ve istediğimiz malzemelerle kaplayıp 180 derece fırında 20 dakika pişirelim. Tepsiyi çıkarıp üzerine tekrar kaşar serpelim bu sefer eriyene fırında bekletelim.
Malzemeler:
- 1 bardak ılıktan sıcak su
- 1 tatlı kaşığı şeker
- 3 çay kaşığı kuru maya veya 20 gr. maya
- yarım bardak sıvı yağ
- aldığı kadar un (yaklaşık 2,5 bardak)
Sos için:
- 1 kaşık salça
- biraz ketçap (isteğe göre)
- yarım bardak su
- kekik
Üzerine:
- Kaşar rendesi
- Sucuk, sosis, biber, mısır, mantar, zeytin, turşu evde ne varsa kullanabilirsiniz.
Yapılışı:
Kuru maya ile yapacaksanız mayayı kabartmanız gerekir. Önce bir kase içine maya ve şekeri alalım ve üzerine bir bardak suyun yarısını ilave edelim. Suyun ayarını elimizle kontrol ederek ılıktan sıcak duruma getirdikten sonra mayanın üzerine dökelim. Kaseyi hamur yoğuracağımız kaba alalım, maya kabarana kadar yaklaşık 10 dakika sonra bardakta kalan yarım suyuda ekleyelim ve hamur kabına dökelim.
Eğer yaş maya ile yapılacak ise, hamur kabına unu koyup havuz yapalım. Ortasına şeker ve mayayı koyup ılık suyu yavaş yavaş ilave ederek elimizle eritelim.
Maya işlemini hallettikten sonra sırayla tuzunu, yağını koyup güzel bir hamur haline getirelim. Hamuru yuvarlak tepsiye elimizle bastırarak yayalım. Üzerine salça sosu sürüp kaşar rendesi serpelim ve istediğimiz malzemelerle kaplayıp 180 derece fırında 20 dakika pişirelim. Tepsiyi çıkarıp üzerine tekrar kaşar serpelim bu sefer eriyene fırında bekletelim.
12 Kasım 2011 Cumartesi
Yumurtalı Ispanak Oturtması
İşte yine kış geldi. Ispanaklar bu mevsimde güzel oluyor ve al beni diyor. Her şey zamanında yenmeli, dimi ama. Bu tarif pirinçli ıspanak yemeğinden sıkılanlara, farklı ıspanak yemeği pişirmek isteyenlere gelsin....
Malzemeler:
1 kilo ıspanak
2 orta boy soğan
1 domates veya 1 kaşık salça
2 kesme şeker (burukluğunu alması için)
4 yumurta (isteğe göre azaltılıp çoğaltılabilir)
karabiber
kırmızı toz biber
sıvı yağ
Yapılışı:
Ispanaklar ayıklanıp derin kaplarda suda bekletilerek 4-5 kere iyice kumunu dökene kadar yıkanır. Soğan yemeklik doğranır yayvan tencereye sıvı yağ alınıp soğanlar kavrulmaya başlanır. Kavrulan soğanlara domates rendelenip biraz daha kavurulur.
Bu arada ıspanaklar süzülüp ayrı bir kaba alınır üzerine kaynamış su dökülerek ıspanağın hacmi düşürülür.
Kevgir yardımıyla sıcak suda bekleyen ıspanaklar süzülerek tencereye katılır kesme şeker de koyulduktan sonra kavurmaya devam edilir.
Rengi değişen ıspanağa tuz karabiber eklenir karıştırılır ve kaşık yardımıyla yumurta kırmak için düzeltilir. Yumurtalar aralıklı olarak kırılır üzerine kırmızı toz biber serpilip kapağı kapalı olarak 10 dakika kadar pişirilir.
Not: Ispanağa tuz eklerken dikkatli olun, çok az koyun çünkü ıspanak piştikten sonra tuzunu çok belli eder.
Mısır Unlu Kakaolu Kek
Malzemeler:
3 yumurta
1,5 bardak şeker
1 bardak yoğurt
1 bardak sıvı yağ
1 kabarma tozu
1 vanilya
2 bardak un
1 bardak mısır unu
2 kaşık kakao
* Mısır unu yoksa 3 bardak un
Yapılışı:
Yumurta ve şeker 5-10 dakika iyice çırpılır. Sırayla yoğurt, sıvı yağ eklenip çırpmaya devam edilir. Hemen sonra vanilya, kabarma tozu ve mısır unu katılır. Bir iki karıştırılıp unu ilave edilir karıştırıldıktan sonra kek kalıbına yarısı dökülür. Geri kalan kısmına kakao koyup çırpılır ve kek kalıbına ilave edilir. Çatal yardımıyla sade kek hamuru ile kakaolu kek hamuru fazla karıştırmadan şekillendirilir. Fırın 170 dereceye ayarlanıp yaklaşık 50 dakika iyice pişirilir.
9 Kasım 2011 Çarşamba
Zeytinyağlı Yaprak Dolması
Kayınvalidemin yaprak sarması çok meşhurdur. Hem yapması kolay hem de tadı çok harika olur. Kalem inceliğinde yapılan dolmaları sevmem, yaprak yemişim gibi tat verir. Biz dolamayı dolgun sevdiğimiz için biraz kalınca yapıyoruz, önce gözüm doyar sonra ağzım şenlenir en son miğdem doyar birde bakarsın tencerenin yarısı yok:)
"Allah Allah dolmaları kim bitirdi?"
Malzemeler:
- 3 bardak pirinç
- 5 adet orta boy soğan
- 1 domates veya 3 kaşık domates suyu
- yarım demet maydanoz
- yarım demet dereotu
- 1 yemek kaşığı kuru nane
- 1,5 çay kaşığı karabiber
- 1 limon
- zeytinyağı
- tuz
- 1 demet asma yaprağı
- 2,5-3 bardak ılık su
Yapılışı:
Soğanlar yemeklik doğranıp tencereye alınır. Bol zeytinyağı ve 1 tatlı kaşığı tuzu döküp soğanları kavuralım. Domatesi rendeleyip soğanlarla kavurmaya devam edelim. Pirinçleri yıkayıp süzdükten sonra soğanlara katıp iyice kavuralım. 1,5 bardak ılık suyu ilave edip karıştıralım hemen kısık ateşte alıp suyunu çekene kadar pişirelim.
Pişen iç harcı 10 dakika dinlendirelim. Bu arada maydanozu ve dere otunu iyice yıkayıp doğrayalım. Limonun suyunu sıkıp harca ilave edelim. Sırayla karabiberi, naneyi, maydanozu ve dereotunu ilave edip iyice karıştıralım.
Ben tepsi içinde sarıyorum. Asma yaprağını tamamen tepsiye serelim, iç harcı sap kısmına yakın enine uzun şekilde yanlara doğru yayalım. Yan yaprakları harcın üzerine doğru kapatıp, sap kısmından başlayarak rulo yapıp yuvarlayalım. Bu şekilde iç harç bitene kadar devam edelim.
Tencerenin tabanına asma yaprağı ile kaplayalım. (pişerken dibi tutmasın diye)
Dolmaları ilk sıra gelişi güzel aralıklı dizelim. (bunun nedeni en altta kalan dolmalar fazla pişkin olduğu için)
İkinci sırayı düzenli bir şekilde dolmalar bitene kadar, dizme işlemine devam edelim.
Üzerine bir buçuk bardak ılık su gezdirip önce harlı ateşte kaynadıktan sonra kısık ateşte suyunu iyice çekene kadar yarım saat pişirelim. Piştikten sonra üzerine zeytinyağı ince ince gezdirelim.
İyice soğuduktan sonra maydanoz ve limon ile süsleyip servis yapalım. hmmmmm:)
1 Kasım 2011 Salı
Kızıma Eldiven
Bu şekermi şeker eldiveni kızım için yaptım. Onun minik ellerine giydirdiğim de bana "Anne bunlar küçük, bunları koyunlara yapmışsın". Kızım daha iki buçuk yaşında olmasına rağmen, kendisinden büyük aklıyla eldivenleri giymemek için bahaneler üreterek beni şaşırtmaya devam ediyor.
Not: Yapılışını öğrenmek isteyenler yorum yaparak belirtebilir:)
31 Ekim 2011 Pazartesi
Bılbırcıka (Abaza Salçası)
ABAZA TUZU
Evet işte abazaların bılbırcıka tarifini yayınlıyorum. Bu abaza tuzunu kayınvalidemden öğrendim. Kendisi abaza değil ama abaza yemeklerini onlardan daha güzel yapıyor:) Bu sos tavuk yemeklerinde, et yemelerinde ve fırın patateste çok güzel oluyor denemeyen kalmasın.
Malzemeler:
- 1 kilo biber salçası
- 1 kase ayıklanmış sarımsak
- 1 çay bardağı çekilmiş kişniş
- 1 çay bardağı abıska otu (baharatçılardaki ismini öğrenince yazarım)
- tuz
Yapılışı:
Biber salçasını geniş bir karıştırma kabına alalım. Sarımsakların hepsini birden dövemeyeceğimiz için yarısını 1 tatlı kaşığı tuz ile havanda iyice ezelim. Sonra da diğer yarısınıda aynı şekilde ezip salçanın içine katalım. Kişniş ve abıska otunuda ilave edip iyice karıştıralım. Salçanın tadına bakarak tuz oranını arttıralım. Bılbırcıkanın çok tuzlu olması gerekir, böylece uzun süre buz dolabında bozulmadan saklanır. Dilerseniz sarımsak oranını da arttırabilirsiniz. Afiyet olsun....
Bu tarifi başka hiç bir yerde bulamazsınız......
Taze Tane Fasulye (Kış Hazırlıkları)
Taze tane fasulyeyi belki bilmeyenler olabilir. Bende bilmiyordum kayınvalidem sayesinde öğrendim ve bayıldım. Kuru fasulyenin tazesi oluyor. Aynı barbunya gibi satılıyor ve barbunya gibi buzluğa atılıyor. Denemenizi tavsiye ederim. Pişirilmiş olarak da yayınlayacağım. Sevgilerimle.....
Közlenmiş Kırmızı Biber (Kış Hazırlıkları)
Yapılışı:
Kırmızı biberler fırın tepsisine dizilir. Fırın ızgara konumunda 250 derecede çalıştırılır. Tepsi en üst rafa yerleştirilir. Biberlerin üzeri kızarınca alt üst çevire çevire pişirilir. Pişen biberler soğuduktan sonra soyulup çekirdekleri çıkarılır. Poşetlere yerleştirilip buzluğa kaldırılır.
27 Ekim 2011 Perşembe
Yoğurt Mayalama
Malzemeler:
2 kilo süt
1 tatlı kaşığı yoğurt
1 kesme şeker(isteğe göre)
Yapılışı:
Süt kaynatılır ve yoğurt yapılacak kaba alınıp soğumaya bırakılır. Ben 2 kiloluk borcam kullanıyorum.Yoğurt yapılabilmesi için sütün sıcaklığını serçe parmağımızı batırarak anlayacağız. Süte serçe parmağımızı batırıp biraz bekletiyoruz. Eğer parmağımız sıcaklığa dayanabiliyorsa mayalama işlemini gerçekleştirebiliriz. Süt ne çok sıcak ne de çok ılık olamalıdır.
Bir tatlı kaşığı yoğurdu kaseye alalım, şekeri katıp karıştıralım. Kaseye sütten bir kaç kaşık alıp tekrar karıştıralım. Yavaş yavaş besmele ile süte katıp karıştıralım. Kabın kapağını kapatıp sıcak kalması için altı üstü heryeri örtü ile sarılmış olmalıdır. Üzerini sıkıca örtüp sıcak bir yerde 3-4 saat mayalanmaya bırakalım. Mesela eviniz sobalıysa soba arkasında mayalandırabilir, soba yoksa fırını ılıktan sıcak seviyeye getirip bohçayla tamamen örtülü vaziyette fırının içinde mayalanmaya bırakabilirsiniz. Bu durum sadece kış ayları için geçerlidir. Yaz aylarında sadece örtü ile örtmek yeterli olacak.
NOT: Eğer mayalamayı hazır yoğurttan yapacaksanız 1 yemek kaşığı kullanın.
8 Ekim 2011 Cumartesi
Domates Suyu (Kış Hazırlıkları)
Kışa hazırlanmak lazım, işte domates sularım. Bu iki kavanoz geçen hafta evde olmadığım için yumuşamış domateslerden yaptım.
Domates suyunu biz, karacabey domatesinden yaparız. Karacabey domatesi uzunca ve tam kırmızı rengktedir, salçalık domatestir. Ağustos-eylül ayında pazarlarda görürüz tabi ilk zamanlar rengi harikadır, sonraları rengi bozulsa da domates suyu yapılabilir.
Kışın pazardan pek domates almam, yemeklerimde hep domates suyu kullanırım. Kayınvalidem de kendi domates sularından destek verir ve kış biter.
Yapılışı:
İstenilen miktarda domates iyice yıkanır. Orta boy bir tencereye su koyularak kaynaması için ocağa alınır. Domateslere bıçak yardımıyla ince bir çizik atılarak kaynayan suya atılır. Bir kaç kere çevrilen domatesler kevgir yardımıyla bir kaba alınır. Bütün domatesler bitinceye kadar işlem tekrarlanır.
Soğuyan domatesler kolayca soyularak kabuklarından temizlenir. Dörde bölünerek kaynatılacak tencereye koyulur. Blenderdan geçirilen domateslere tuz ilave edilerek 10 dakika kadar kaynatılır. Kaynarken üzerinde biriken köpükler kepçe yardımıyla atılır.
Ben aromanın meyve suyu şişelerini kullanıyorum. Bu yüzden rahat koyabilmek için huni gerekiyor. Kaynarken domates suyunu şişenin ağzına kadar dolduruyoruz. Hemen kapağını sıkıca kapatıp ters çeviriyoruz. Böylece kapakların tutup tutmadığını şişeler soğuyana kadar bekletip daha sonrada kaldırıyoruz.
Kışın pazardan pek domates almam, yemeklerimde hep domates suyu kullanırım. Kayınvalidem de kendi domates sularından destek verir ve kış biter.
Yapılışı:
İstenilen miktarda domates iyice yıkanır. Orta boy bir tencereye su koyularak kaynaması için ocağa alınır. Domateslere bıçak yardımıyla ince bir çizik atılarak kaynayan suya atılır. Bir kaç kere çevrilen domatesler kevgir yardımıyla bir kaba alınır. Bütün domatesler bitinceye kadar işlem tekrarlanır.
Soğuyan domatesler kolayca soyularak kabuklarından temizlenir. Dörde bölünerek kaynatılacak tencereye koyulur. Blenderdan geçirilen domateslere tuz ilave edilerek 10 dakika kadar kaynatılır. Kaynarken üzerinde biriken köpükler kepçe yardımıyla atılır.
Ben aromanın meyve suyu şişelerini kullanıyorum. Bu yüzden rahat koyabilmek için huni gerekiyor. Kaynarken domates suyunu şişenin ağzına kadar dolduruyoruz. Hemen kapağını sıkıca kapatıp ters çeviriyoruz. Böylece kapakların tutup tutmadığını şişeler soğuyana kadar bekletip daha sonrada kaldırıyoruz.
Közlenmiş Kırmızı Biber Salatası (sade)
Malzemeler:
- 1 kilo kırmızı biber
- zeytinyağı
- sarımsak
- sirke
- tuz
Yapılışı:
Biberler tepsiye dizilir. Ben yağlı kağıt kullanıyorum. Böylece tepsiye biberlerin suyu akmıyor. Tepsiyi yıkama faslı işkence olmuyor. Fırın ızgara konumu ayarlanır 250 derecede iyice közlenir.
Soğuduktan sonra kabukları soyulur, çekirdekleri temizlenip süzgüye alınır. Fazla suyu süzülünce kesme tahtasında kare kare kesilip bir kaba aktarılır.
Üzerine sarımsak rendesi sirke tuz zeytinyağı ilave edilerek karıştırılır. Salata tabağına alınarak servis edilir.
7 Eylül 2011 Çarşamba
Bamya (Kış Hazırlıkları)
Kışa hazırlanmak lazım! Ne pişireyim diye düşünürken hemen buzluktan alıp hazırlamak çok pratik oluyor. Uzun zamandır bir şey yazmadığımı fark ettim. Bu bamyayı hazırlarken hemen resmini çektim işte ayrıntılar.
Bamya buzluğa nasıl atılır:
Malzemeler
- yarım kilo bamya
- 2 büyük domates
- yarım limon
Hazırlanışı:
Bamyaları önce iyice yıkıyoruz onun böle sakalları vardır. Temizleyebildiğimiz kadar temizleyelim çünkü bir daha yıkamayacağız. Bıçakla tepelerini fazla derine kaçmadan keserek atıyoruz. Eğer derine kaçarsak bamya pişerken salya salar. İşin zor kısmı bittikten sonra bamyaları tencereye alıp üzerine yarım limonu sıkıyoruz, domatesleri de küp küp doğrayıp ilave ediyoruz. Ocağa alıp orta ateşte bıraktığı suyu çekene kadar arada sırada karıştırarak suyunu çektiriyoruz. Soğuduğu zaman buzdolabı poşetine aşağıdaki resimde olduğu gibi koyuyoruz ki dolapta fazla yer kaplamasın:)
27 Nisan 2011 Çarşamba
Şehriyeli Bulgur Pilavı
Malzemeler:
- 1 bardak bulgur (3-4 kişilik)
- yarım çaybardağı şehriye
- tereyağı
- tuz
- 2,5 bardak su
Yapılışı:
Tereyağını pilav tenceresine alalım eriyince şehriyeyi ilave edip kavuralım hafif esmerleşen şehriyelere yıkanmış süzülmüş bulguru ekleyerek beş dakika kadar kavuralım. Ardından suyunu, tuzunu ekleyip kısık ateşte iyice pişirelim.
Gelinliğimin Duvağı
Evet yanlış anlamadınız bu resimde gördüğünüz örtü gelinliğimin duvağıdır. Çok beğenerek aldığım için sandık dibinde çürütmek yerine böyle değerlendirmek muhteşem güzel oldu. Evlendiğimden beri salonumun yemek masamı tek başına süslüyor.
25 Nisan 2011 Pazartesi
Yoğurtlu Kabak Salatası
Yaz geldiği zaman kabaklar güzelleşir ya
İşte o zaman ben doyamam bu salataya ......
Malzemeler:
- 3 büyük beyaz kabak
- 1 kase yoğurt
- 1 diş sarısak
- tuz
- dereotu
- zeytinyağ
Yapılışı:
Kabakları kabukları ile bereber ister rende isterseniz de küp küp doğrayın. Ben küp küp tercih ediyorum. Büyük tavanın içine yağı alalım fazla kızdırmadan kabakarı ve tuzunu ekleyip karıştırılım ardından kapak kapatalım. Kabaklar suyunu bırakıp çekene kadar arada bir karıştırarak bir müdedet pişirelim ve kapağını açalım biraz kızarana kadar kavurup ocaktan alalım. Soğuyan kabakları sarımsaklı yoğurt ile karıştırıp servis tabağına alalım üzerine dereotu serpelim. Afiyet olsun....
24 Nisan 2011 Pazar
23 Nisan 2011 Cumartesi
Zeytinyağlı Barbunya
Ne pişirsem diye düşünürken buzlukta duran barbunyaları görmemle karar vemek çok kolay oldu. Zaten bakliyat yemeklerini çok seven biri olarak barbunya favorilerim arasındadır. Evde havuç kalmadığından dolayı biraz renksiz olsada tadı her zaman ki gibi harika.....
22 Nisan 2011 Cuma
Balkonda Küçük Bahçe
21 Nisan 2011 Perşembe
Kıymalı Şehriye Çorbası
Yapılışı:
Tencereye yağı, kıymayı ekleyip iyice kavuralım. Domatesi rendeleyip koyalım bir iki defa çevirdikten sonra soğuk suyunu, tuzunu ilave edelim. Kaynayınca şehriyeyi ekleyip yaklaşık 15 dakika kadar pişirelim. En son maydanozu, yarım limon suyunu ilave edip bir taşım kaynatıp ocağı kapatalım.
18 Nisan 2011 Pazartesi
Kıymalı Karnabahar Yemeği
Malzemeler:
- 1 kg. karnabahar
- 150 gr. kıyma
- 2 soğan
- 1 büyük havuç
- 2 domates
- 1 tatlı kaşığı salça
- tuz
- sıvı yağ
Yapılışı:
Tencereyi ocağa alalım yağ ısınınca kıymayı koyalım. Kıyma kavrulana kadar soğanı küp küp doğrayıp tencereye alalım hemen arkasından soyulmuş havucu ortadan ikiye bölelim ve yanlamasına ince ince doğrayıp soğanlara ilave edelim üzerine tuzunu koyup karıştıralım. Bu arada başka bir tencerede ayıklanmış temizlenmiş karnabaharı bir iki dakika kaynatıp gazını alalım hemen süzelim. İyice kavrulan soğana domatesi ilave edip bir iki karıştırdıktan sonra salçasını koyalım tekrar karıştıralım karnabaharı da ilave ettikten sonra üzerini geçecek kadar sıcak suyu koyalım kısık ateşte 35-40 dakika pişirelim.
16 Nisan 2011 Cumartesi
Fırında Çupra
- 3 adet çupra
- 1 soğan
- 1 limon
- tuz
- karabiber
- zeytinyağı
Yapılışı:
Çupralar iyice yıkanıp süzülür. İyice süzülen balıkları tuzla ovalım. Tepsiye fırın kağıdı serelim soğanları ay gibi ince ince bölelim elimizle ovalım ve tepsiye her balığın tam altına gelecek şekilde uzunlamasına serelim. Balıkları soğanların üzerine koyalım. Limonu ortadan ikiye bölelim yarısını 3 halkaya bölelim halkalarıda ikiye bölüp her balığın karnına ve üzerine yerleştirelim. Diğer yarım limonun suyunu zeytinyağı ve karabiberle çırpıp balıklara paylaştırak dökelim. Fırını 200 c ye ayarlayalım kızarana kadar pişirelim. Yaklaşık 40 dakika kadar.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)