Kışa hazırlanmak lazım, işte domates sularım. Bu iki kavanoz geçen hafta evde olmadığım için yumuşamış domateslerden yaptım.
Domates suyunu biz, karacabey domatesinden yaparız. Karacabey domatesi uzunca ve tam kırmızı rengktedir, salçalık domatestir. Ağustos-eylül ayında pazarlarda görürüz tabi ilk zamanlar rengi harikadır, sonraları rengi bozulsa da domates suyu yapılabilir.
Kışın pazardan pek domates almam, yemeklerimde hep domates suyu kullanırım. Kayınvalidem de kendi domates sularından destek verir ve kış biter.
Yapılışı:
İstenilen miktarda domates iyice yıkanır. Orta boy bir tencereye su koyularak kaynaması için ocağa alınır. Domateslere bıçak yardımıyla ince bir çizik atılarak kaynayan suya atılır. Bir kaç kere çevrilen domatesler kevgir yardımıyla bir kaba alınır. Bütün domatesler bitinceye kadar işlem tekrarlanır.
Soğuyan domatesler kolayca soyularak kabuklarından temizlenir. Dörde bölünerek kaynatılacak tencereye koyulur. Blenderdan geçirilen domateslere tuz ilave edilerek 10 dakika kadar kaynatılır. Kaynarken üzerinde biriken köpükler kepçe yardımıyla atılır.
Ben aromanın meyve suyu şişelerini kullanıyorum. Bu yüzden rahat koyabilmek için huni gerekiyor. Kaynarken domates suyunu şişenin ağzına kadar dolduruyoruz. Hemen kapağını sıkıca kapatıp ters çeviriyoruz. Böylece kapakların tutup tutmadığını şişeler soğuyana kadar bekletip daha sonrada kaldırıyoruz.
Kışın pazardan pek domates almam, yemeklerimde hep domates suyu kullanırım. Kayınvalidem de kendi domates sularından destek verir ve kış biter.
Yapılışı:
İstenilen miktarda domates iyice yıkanır. Orta boy bir tencereye su koyularak kaynaması için ocağa alınır. Domateslere bıçak yardımıyla ince bir çizik atılarak kaynayan suya atılır. Bir kaç kere çevrilen domatesler kevgir yardımıyla bir kaba alınır. Bütün domatesler bitinceye kadar işlem tekrarlanır.
Soğuyan domatesler kolayca soyularak kabuklarından temizlenir. Dörde bölünerek kaynatılacak tencereye koyulur. Blenderdan geçirilen domateslere tuz ilave edilerek 10 dakika kadar kaynatılır. Kaynarken üzerinde biriken köpükler kepçe yardımıyla atılır.
Ben aromanın meyve suyu şişelerini kullanıyorum. Bu yüzden rahat koyabilmek için huni gerekiyor. Kaynarken domates suyunu şişenin ağzına kadar dolduruyoruz. Hemen kapağını sıkıca kapatıp ters çeviriyoruz. Böylece kapakların tutup tutmadığını şişeler soğuyana kadar bekletip daha sonrada kaldırıyoruz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder