Zeytinyağlı Yemekler

Zeytinyağlı Brüksel Lahanası


Malzemeler:

  • yarım kg. brüksel lahanası
  • 1 iri soğan
  • 2 havuç
  • yarım çay bardağı pirinç
  • 1 domates ve ya yarım kaşık salça
  • tuz
  • zeytinyağı



Yapılışı:

Düdüklü tencereyi ocağa alıp içine zeytinyağını koyalım. Bu arada soğanı yemeklik doğrayıp düdüklü tencereye bırakalım karıştıralım ardından havucu seri bir şekilde doğrayıp soğana ilave edelim. Soğan ve havuç kavrulurken brüksel lahanasını iyice yıkayıp süzelim düdüklüye koyalım ve 5 dakika kavuralım. Pirinci ve sıcak suyu lahanaları geçmicek şekilde ilave edelim. Düdüklüyü kapatıp fıslama sesini duyunca düğmesini indirip 15 dakikada pişirelim. Afiyet olsun...




Zeytinyağlı Yaprak Bezelye




Geçen gün pazara çıktığımda birde ne göreyim Taze bezelye dayanamadım hemen aldım. Bezelyenin bu yemeği genelde bilinmez daha çok tanelisi yani araka tarzı tercih edilir. Bu tarifi denediğinizde çok seveceksiniz.


Malzemeler:

  • yarım kg. taze bezelye
  • 1 büyük soğan
  • 2 domates veya domates suyu
  • tuz
  • 2 kesme şeker
  • yarım limon suyu
  • yarım çay bardağı zeytinyağı


Yapılışı:

Bezelyeler kılçıklarından ayıklanır bir güzel yıkanır soğanı yemeklik doğranıp orta boy tencereye alınır. Üzerine bezelyeler, küp küp doğranmış domatesler, tuz ve şekeri koyulur zeytinyağı döküp kapağı kapatılır. Orta ateşte 10 dakika kadar kavrulduktan sonra üzerini geçmeyecek şekilde sıcak su ilave edilir. En son limon suyu döklür ve kısık ateşte yumuşayana kadar pişirilir.

(Ben hiç kaşık deydirmeden tencereyi hoplatarak yemeği tamamlıyorum.)




Zeytinyağlı Barbunya


Ne pişirsem diye düşünürken buzlukta duran barbunyaları görmemle karar vemek çok kolay oldu. Zaten bakliyat yemeklerini çok seven biri olarak barbunya favorilerim arasındadır. Evde havuç kalmadığından dolayı biraz renksiz olsada tadı her zaman ki gibi harika.....



  • 1 kg pırasa
  • 1 büyük havuç
  • 1 soğan
  • 1 limon
  • Yarım çay bardağı pirinç
  • Yarım domates veya çok az salça
  • zeytinyağı
  • Tuz
  • Şeker

Yapılışı:
Düdüklü tencereyi ocağa alalım yağı soğanı kavurmaya başlayalım hemen havucu ikiye bölüp doğrayalım düdüklü tencereye katalım. İyice kavurduktan sonra domatesi koyalım şöyle bir karıştıralım. Pırasaları ilave edelim beş dakika kavuralım. Hemen tuzunu şekerini yıkanmış pirinci limonunu ekleyip üzerini geçmeyecek kadar su koyup düdüklünün kapağını kapatın. Fıslama sesi duyulunca düğmesini indirip 20 dk pişirin. Lokum gibi oluyor.
Not: Benim düdüklüm eski modellerden olduğu için tefal gibi markalarda pişme süresi farklı olur.


Hiç yorum yok: